Epilogi

Perjantaina 13.10.2017 vietettiin Suomessa kansainvälistä epäonnistumisen päivää. Vapaateekkarit halusivat tuoda oman kokemuksensa mukaan keskusteluun ilmoittamalla, että Guinness World Records ei hyväksynyt rakentamaamme WiikonWappuSauna-konseptia maailman suurimmaksi saunaksi.

WiikonWappuSauna oli Aalto-yliopiston opiskelijoiden rakentama saunakokonaisuus wappuna 2016. Pinta-alaltaan 310 neliöiseen telttasaunaan mahtui kerralla ainakin 500 saunojaa ja lämpöä piti yllä puulämmitteinen, 4 000-kiloinen kiuas. WiikonWappuSauna oli nimensä mukaisesti avoinna joka ilta viikon ajan 23.4. - 29.4.

Diskovalot, musiikki ja tanssilattia saunan sisällä sekä ulkopuolen kuumat paljut varmistivat sen, että teekkareiden sauna oli päivittäin tupaten täynnä. Viimeisenä iltana saunassa järjestettiin jäähyväisjuhlat pop-up vaahtobileiden merkeissä samalla, kun nimekkäät DJ:t vastasivat musiikista. WiikonWappuSauna oli täysin ilmainen joka ilta ja se toteutettiin talkootyöllä sekä sponsorituella.

Viikon saunomisen jälkeen lähdimme hakemaan virallista, maailman suurimman saunan titteliä Guinness World Recordsilta. Hakemus kirjattiin sisään heidän järjestelmäänsä 8.7.2016. Tämän jälkeen Guinness World Records pyysi erinäisiä todisteita sekä todistajalausuntoja saunan rakenteesta sekä itse saunomisesta. Viimeiset materiaalit lähetettiin järjestölle 16.2.2017.

Saimme negatiivisen päätöksen maailman suurimman saunan tittelistä 23.6.2017. Guinness World Recordsin mukaan ennätystä ei hyväksytty, sillä heidän määritelmänsä mukaan sauna on “huone tai pieni talo, jossa koetaan kosteaa tai kuivaa kuumuutta”. Koska sauna oli rakennettu teltan sisälle, se ei läpäissyt heidän edellyttämää “huone tai pieni talo” -vaatimusta saunalle.

“Olisi ilmeisesti pitänyt hakea maailman suurimman telttasaunan titteliä, niin se olisi kenties mennyt läpi” totesimme lehdistötiedotteessamme.

Vaikka WiikonWappuSauna ei tuonutkaan Suomeen maailman suurimman saunan titteliä, oli kokemus itsessään ikimuistoinen. WappuSaunan järjestäjänä haluammekin painottaa, että jos kaikille epävarmuustekijöille ja riskeille olisi annettu liikaa painoarvoa suunnittelupöydässä, ei projektia olisi koskaan uskallettu järjestää. Rakentavalla suhtautumisella epäonnistumiseen uskaltaisimme suomalaisina yrittää entistä enemmän. Epäonnistumiset saavatkin harmittaa, mutta niihin kannattaa suhtautua sulkeutumisen sijaan ennen kaikkea oppimiskokemuksina.

“Ei saatu valitettavasti maailman suurimman saunan titteliä Suomeen, mutta olihan tuo nyt aivan pirun hauskaa!” nauroimme muistellessamme wapun saunomiskokemuksia.


Kuvatunnelmia saunasta, rakentelusta ja taustavoimia Instagramissa @Vapaateekkarit

Tuoreimmat uutiset ja päivitykset Wappusaunan Facebook-tapahtumassa ›

Löylyä heittämässä: